Att leva i skräck - En hemsk njutning

Människan är ett besynnerligt och märkligt djur som kan göra mig gråhårig när jag försöker analysera och förstå vissa beteenden. Det senaste i raden av skrämsel som upprör och gör folk till skenande vilddjur utan att det finns en direkt fara är SVININFLUENSAN. "Gud bevare mig väl inför denna hemska och dödliga pest som sprids av råttorna från Mexico" Ungefär så kan det låta när jag lyssnar på folk som får uttala sig i media. Varför är folk livrädda för en influensa? En influensa som ofta dyker upp i liknande karaktär från Asien varje senhöst. Folk dör även då, de svaga och sjuka. Men inte blir det detta ramaskri som att himlen ska ramla ner på oss och utplåna hela det mänskliga släktet när folk småhostar i November.

Detta är på inget sätt ett unikt fenomen, vi har fågelinfluensan, terrorister, kommunister, fundamentalister m.m. som på samma sätt skrämmer upp folk så att det får vara lite så där härligt små skraja. För helt allvarligt hur rädda ska vi egentligen vara för t.ex. terrorister? Vad ska dem göra, spränga mjölkbryggan i Klöverträsk?

Folk, tror jag, vill ha det yttre hotet mot dem som en garant över att det ska finnas något att oroa sig för. En skräckfilm som gör att vi sätter chipsen i halsen fast det är nyheterna vi ser på. Den kollektiva oron ger oss något att mobilisera mot, detta icke hot. Nu ska vi lagra mediciner och skriva kontrakt med läkemedelsföretag så att vi jävlar är redo när Ryssen...nej förlåt influensan kommer. Media i Sverige har väl gett en någorlunda objektiv bild av svininfluensan men se på Egypten som nödslaktar bort alla grisar. För det löser ju det eventuella problemet?

Dumska och skräck går hand i hand och tvingar ofta fram usla beslut som kan få konsekvenser som är långt farligare än den ursprungliga "faran". Folk är dumma i skallen och människor är smarta.

Heja mänskligheten!


Kommentarer
Postat av: Ida

David, nästa lördag är du och Emelie bjuden på schlagerkväll/party här hos oss på fysikgränd. Skulle vara väldigt roligt om ni kunde delta, fast du inte gillar schlager :) Kram kram

2009-05-08 @ 15:51:47
URL: http://idasjoberg.bloggagratis.se
Postat av: julia

du glömde feminister i uppräkningen på vad som sätter skräck i folk eller vi kanske ingår under termen terrorister? ;)

2009-05-12 @ 08:11:11
URL: http://attvarajulia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0