LAS

Detta besvärliga eländiga förargliga regelsystem som kan fungera som ett förstaklassens mobbings verktyg. Generationsmobbing av i första hand yngre människor (i alla fall yngre än köttberget) som hålls ute från arbetsmarknaden där de i många fall har bättre teoretiska kunskaper än sina äldre potentiella kollegor. Men det är inte väsentligt vilka kunskaper man besitter utan anställningstiden är det enda som har värde. Erfarenhet är oerhört viktig och bör sprids till kommande men något som minst lika relevant är motivation och hunger. Men som tidigare nämnts är anställningstid obestridbar numero uno. Vi slåss på olika villkor om jobben vilket är orättvist och rått. Sen att systemet utnyttjas av arbetsgivare för att undvika anställning av personal är regelvidrigt och tyder på att något är sjukt i det arbetsmarknadspolitiska systemet.

Att jag ställer mig kritisk till LAS kanske inte kommer som värsta överraskningen men man kan inte bara gnälla utan att ha en tanke om ett alternativ som är bättre än det rådande. Här kommer problemet för LAS, hur uselt det än är, så har det en konkret objektiv måttstock - anställningstid. De andra alternativen som jag kan tänka mig blir subjektiva och därigenom än mer orättvisa än LAS.

Förslag på alternativ mottages med öppna armar

 


Kommentarer
Postat av: T E

Med tanke på att det är olagligt att i första hand gå efter något annat än formell kompetens (vilket innefattar betydligt mer än bara "relevant arbetslivserfarenhet") vid nyrekryteringar så borde det inte vara så svårt att skriva om LAS enligt samma princip.



Men utan turordningsreglerna är väl inte LAS något att hänga i julgranen? Jo, om utgångspunkten vore att alla tar ansvar för sin egen fortbildning och anställningsbarhet. Hela samhället skulle tjäna något enormt på detta, inklusive arbetsgivarna som därmed skulle ha större utrymme för att satsa på kompetensutveckling.



Ur ett arbetsgivarperspektiv är det varken positivt med en stor inkompetent massa som inte går att anställa, eller en massa ineffektiva anställda som efter 25 år fortfarande är kvar på samma ställe och "jobbar" med samma uppgifter som inte på något sätt varit stimulerande de senaste 20 åren.

2009-09-08 @ 16:59:51
Postat av: Stefan

Hjelten låter som en arbetsgivare!



Men eftersom arbetsgivare har rätt att anställa vem man vill måste arbetsgivare har rätt att säga upp vem man vill till exempel med hänvisning till arbetsbrist. Alla skulle tjäna på att LAS regler om turordning förändrades


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0